Εκδηλώσεις της ΕΗΜ - 2022

19 Δεκ
2022

Μουσικοθεατρική αφήγηση: «Μια μέρα που ο χειμώνας έκλεψε από τον Ιούλιο»

Η Ε.Η.Μ., με αφορμή το «Έτος Ιάκωβου Καμπανέλλη», έχει την τιμή να σας προσκαλέσει στην μουσικοθεατρική αφήγηση:

Μια μέρα που ο χειμώνας έκλεψε από τον Ιούλιο

Η εκδήλωση θα γίνει την Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022, ώρα 19:00 στην Αίθουσα Κ. Κατσάρη του Μεγάρου της.

Κατεβάστε το πρόγραμμα της εκδήλωσης σε μορφή pdf


14 Δεκ
2022

Ο ΤΥΠΟΣ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΚΑΤΑ ΤΟΝ 19ο ΑΙ. ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟ

Η Περιφέρεια Ηπείρου και η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών, έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν στην Ημερίδα την οποία συνδιοργανώνουν με θέμα:

O τύπος
στα Iωάννινα κατά τον 19ο αι.
έως και τον Μεσοπόλεμο


Η Ημερίδα θα λάβει χώρα την Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2022, ώρα 17:00 στο Μέγαρο της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών.

Κατεβάστε το πρόγραμμα της εκδήλωσης σε μορφή pdf


18 Νοε
2022

ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

Την Παρασκευή το απόγευμα, 18 Νοεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκαν στην Βιβλιοθήκη της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών σκακιστικοί αγώνες ψυχαγωγικού χαρακτήρα. Οι συμμετέχοντες, μαθητές, φοιτητές, φοιτήτριες κ.ά., έπαιξαν αρχικά ανά ζεύγη και κατόπιν με εναλλασσόμενους αντιπάλους. Ο κύριος Παναγιώτης Γεωργούλας προσκόμισε 20 σκακιέρες, επέβλεψε τους αγώνες και ήταν υπεύθυνος για την κατανομή των παικτών.
Ένα θαυμάσιο απόγευμα για όσους αγαπούν το σκάκι!

Δείτε παρακάτω φωτογραφίες από τους αγώνες που πραγματοποιήθηκαν.


19 Οκτ
2022

ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Η Περιφέριεα Ηπείορυ και η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν στην Ημερίδα την οποία διοργανώνουν με θέμα:

Δύσκολο, δύσκολο πολύ
η ψυχή να ξεκολλήσει από την πατρίδα....


ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ


Η Ημερίδα θα λάβει χώρα την Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2022, ώρα 17:00 στο Μέγαρο της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών!

Κατεβάστε το πρόγραμμα της εκδήλωσης σε μορφή pdf

Δείτε παρακάτω φωτογραφίες από την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 19 Οκτωβρίου.


21 Φεβ -
31 Δεκ

ΕΚΘΕΣΗ "OΔΟΣ ΑΒΕΡΩΦ ΚΟΣΜΗΜΑ ΓΙΑΝΝΙΝΑ"

Ήταν κατά τη δεκαετία του ’60, όταν ο Κώστας Φρόντζος, με πλήρη συνείδηση του ιστορικού φορτίου και της υψηλής αισθητικής της λαϊκής μας παραδοσιακής τέχνης, επιδόθηκε στη διάσωση κάθε αντικειμένου, που βρισκόταν σε άμεσο κίνδυνο είτε από αδαείς ιδιοκτήτες ή από γυρολόγους που υπολόγιζαν την αξία του σε χρήμα. Με τη διορατικότητα που τον διέκρινε, περιέσωσε πολυάριθμα κοσμήματα του 19ου και του 20ού αιώνα, έως και την εποχή του Μεσοπολέμου, τα οποία με την πάροδο του χρόνου αυξάνονταν με νέα προσκτήματα.
Στην παρούσα έκθεση παρουσιάζονται κοσμήματα που απόκεινται στο Λαογραφικό Μουσείο «Κώστας Φρόντζος», απέριττα ή φιλοτεχνημένα με πιο περίπλοκες, λεπταίσθητες συνθέσεις, ποικίλες τεχνικές και υλικά.
Τα γυναικεία κοσμήματα, αργυρά και μαλαμοκαπνισμένα ή μπρούτζινα, συχνά λιθοκόσμητα, υπηρετούν τη μορφολογία της παραδοσιακής ενδυματολογίας και διακρίνονται στις ακόλουθες κατηγορίες: της κεφαλής, τα επιστήθια, των χεριών και της μέσης: το τεπελίκι και τα βαρειά περιλαίμια, τα σκουλαρίκια και τις κόπιτσες, τα κουμπιά, τις καρφίτσες, τα κιουστέκια, το σταυρό και το φυλακτό, τη μεταλλική ζώνη, την πόρπη που κλείνει την μεταλλική ή υφασμάτινη ζώνη, τα θηλυκωτάρια ή κλειδωτάρια, που προορίζονταν να κλείνουν τα ανοίγματα του στήθους, τα περίφημα κεμέρια, τα βραχιόλια, τα δακτυλίδια και τα νομισματοκοσμήματα. Στο ανδρικό ένδυμα προσιδίαζαν τα κουμπιά,τα κιουστέκια του στήθους και της μέσης, τα δακτυλίδια, οι σταυροί, φυλακτά, εγκόλπια και άλλα εξαρτήματα, όπως οι ταμπακιέρες και τα όπλα με τον εκπληκτικό διάκοσμό τους.
Η βασική εικονογραφία των ηπειρωτικών κοσμημάτων, εκτός από τα πολυσύνθετα γεωμετρικά σχήματα, είναι εμπνευσμένη από την χλωρίδα και πανίδα. Τα αγιολογικά θέματα κάνουν αισθητή την παρουσία τους στα φυλακτικά αντικείμενα: ο Άγιος Γεώργιος δρακοντοκτόνος, ο Άγιος Δημήτριος ακοντίζοντας τον πεσμένο εχθρό κ.ά. Ανθρώπινες μορφές, Χερουβείμ, σταυροί, αετοί ή δικέφαλοι αετοί, «θυρεοί», κτήρια υιοθετούνται επίσης και δημιουργούν ένα μεγάλο άνυσμα απεικονίσεων. Παντού ανιχνεύεται η δεξιότητα, η έμπνευση του τεχνίτη-καλλιτέχνη, οι παραλλαγές των βασικών μοτίβων που επιχειρεί, αλλά και τα ξενότροπα στοιχεία, τα οποία δανείζεται, δίχως να τιθασεύει τον δημιουργικό οίστρο του στο εκπονούμενο έργο.
…οι έμποροι σύχναζαν στο παζάρι, έξω από το κάστρο στους τερζήδες και τους χρυσοχόους αναφέρει ο Εβλιά Τσελεμπί, το 1670. Στις αρχές του 19ου αιώνα, ο Pouqueville σχολιάζει ότι επρόκειτο για ένα παζάρι γεμάτο λάσπες που γειτονεύει με το Κάστρο. Οι «χρυσοχόοι» ήσαν ενσωματωμένοι σε αυτό το παζάρι, σε παραπήγματα κατά τους 17ο, 18ο και εν μέρει τον 19ο αιώνα. Εκεί ή λίγο πιο πάνω άνοιξαν τα εργαστήρια και καταστήματά τους ο Σπύρος Τζουμάκας το 1856 και οι Χατζήδες το 1864, όταν τα Γιάννινα είχαν καταστραφεί από την πυρκαγιά του 1822.
Μαρτυρίες για την ‘προϊστορία’ της οδού Αβέρωφ, την οδό Καμάρες με τα καταστήματα των ξακουστών παλιών χρυσικών και το Τζαμί του Κούμπλου προσφέρει ο Φωτόπουλος το 1986. Η προσωνυμία Καμάρες προέρχονταν από καμάρες, λείψανα παλιών αρχοντικών σπιτιών. Καμάρες κατά τον πατέρα μου, από τον καιρό του χαλασμού των Γιαννίνων, την πυρπόληση δηλαδή του Ρασήμ Πασά (1869) για λόγους ρυμοτομικούς.
Συνεπώς, τα πρώτα καταστήματα των αργυροτεχνιτών, φιλοξενήθηκαν, μετά την πυρπόληση, στην κάθετον οδό Καμάρες: του Β. Κυπριώτη, πριν το 1870, του Ν. Κόντου το 1880 του Ν. Ιωαννίδη το 1890 και του Ευαγγ. Νέσση το 1905. Μετά την απελευθέρωση, το 1913, η οδός Καμάρες μετονομάστηκε οδός Γεωργίου Αβέρωφ. Η ονομασία οδός Καμάρες έσβησε στη λήθη του χρόνου και αγνοούμε πόσο ισχυρά είχε συνδεθεί με το κόσμημα στη συνείδηση των τότε Γιαννιωτών, αφού δεν πλεόναζαν εκεί τα αργυροχρυσοχοΐα, αλλά τα τσαρουχάδικα και άλλα μαγαζιά.
Η οδός Αβέρωφ, όπου άρχισε βαθμιαία να πνέει η δροσιά του ασημιού με τα παραδοσιακά τεχνουργήματα, αλλά και η αύρα του χρυσού με τις τεχνοτροπίες του συρμού, ήκμαζε όπως και η οδός Μέση της Κωνσταντινούπολης, που συγκέντρωνε τα αργυροπρατεία, δηλαδή τα κοσμηματοπωλεία των Βυζαντινών. Οι Γιαννιώτες και οι ταξιδευτές, ντόπιοι και ξένοι, παλαιότεροι και νεώτεροι κομίζουν φορτία μνήμης από τα εργαστήρια και τα καταστήματα αργυροχρυσοχοΐας της οδού Αβέρωφ!
Κατερίνη Λιάμπη