Εκδηλώσεις της ΕΗΜ - 2018

Οκτ27

Συναυλία μουσικής δωματίου με θέμα: Schubert «The Trout»

Το Σάββατο, 27 Οκτωβρίου και ώρα 7.30 μ.μ., στην «Αίθουσα Κ. Κατσάρη» του Μεγάρου της Ε.Η.Μ., θα πραγματοποιηθεί συναυλία μουσικής δωματίου με θέμα: F. Schubert «The Trout». Συμμετέχουν οι: Γεράσιμός Λώλης, βιολί - Μαριάνθη Καψάλη, βιόλα - Νικόλας Νικολαΐδης, τσέλο - Απόστολος Παπαπέτρος, κοντραμπάσο - Λαμπρίνα Πρεβεζιάνου, πιάνο. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Iου6

Διάλεξη της κ. Ηλέκτρας Χρηστίδου με θέμα -Επισκοπές Δωδώνης και Βελλάς: η ιστορία δύο αρχαίων επισκοπών της Ηπείρου

Το Ίδρυμα Μελετών Ιονίου και Αδριατικού Χώρου σας προσκαλεί να παρακολουθήσετε διάλεξη της κ. Ηλέκτρας Χρηστίδου, Θεολόγου, κατόχου μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, με θέμα: «Επισκοπές Δωδώνης – Βελλάς: η ιστορία δύο αρχαίων επισκοπών της Ηπείρου». Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 6 Ιουνίου 2018 και ώρα 7:30 μ.μ., στην «Αίθουσα Κ. Κατσάρη» του Μεγάρου της Ε.Η.Μ.

Iου2

Ρεσιτάλ πιάνου με την Αναστασία Σταύρου

Η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών διοργανώνει ρεσιτάλ πιάνου με την Αναστασία Σταύρου . Θα ερμηνεύσει έργα των Bach, Beethoven, Chopin, Pärt, Khachaturian . Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 2 Ιουνίου 2018, 7:30 μ.μ. στην «Αίθουσα Κ. Κατσάρη» του Μεγάρου της Ε.Η.Μ.

Απρ25

Διάλεξη με εισηγήτρια την κ. Σοφία Μαρκούλα και θέμα: Επιληψία - Μύθοι και πραγματικότητα

Η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών και η Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο νέο κύκλο διαλέξεων κοινωνικού - ιατρικού περιεχομένου που συνδιοργανώνουν, σας προσκαλούν να παρακολουθήσετε την τρίτη διάλεξη με εισηγήτρια την κ. Σοφία Μαρκούλα, Ιατρό Νευρολόγο, Επιμελήτρια Α΄ Ε.Σ.Υ. του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, με θέμα: Επιληψία: Μύθοι και πραγματικότητα Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 9 Μαΐου 2018 και ώρα 7:30 μ.μ., στην «Αίθουσα Κ. Κατσάρη» του Μεγάρου της Ε.Η.Μ. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Απρ25

Διάλεξη του κ. Στέφανου Μαντζούκα, με θέμα - Η δημιουργία της επόμενης γενιάς επιστημόνων νοσηλευτικής, που θα καινοτομήσουν και θα στελεχώσουν τις δομές υγείας και φροντίδας.

Η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών και η Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο νέο κύκλο διαλέξεων κοινωνικού - ιατρικού περιεχομένου που συνδιοργανώνουν, σας προσκαλούν να παρακολουθήσετε την δεύτερη διάλεξη με εισηγητή τον κ. Στέφανο Μαντζούκα, Αναπληρωτή Καθηγητή και Πρόεδρο του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΤΕΙ Ηπείρου, με θέμα: Η δημιουργία της επόμενης γενιάς επιστημόνων νοσηλευτικής, που θα καινοτομήσουν και θα στελεχώσουν τις δομές υγείας και φροντίδας. Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 25 Απριλίου 2018 και ώρα 7:30 μ.μ., στην «Αίθουσα Κ. Κατσάρη» του Μεγάρου της Ε.Η.Μ. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Απρ20

Διάλεξη με θέμα: Άνοια-Αλτσχάιμερ - Πώς μπορούμε να διατηρήσουμε τη διανοητική μας υγεία ενώ μεγαλώνουμε

Η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών και η Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σας προσκαλούν να παρακολουθήσετε διάλεξη με εισηγητή τον κ. Κωνσταντίνο Λυκέτσο, Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins των Η.Π.Α., με θέμα: Άνοια-Αλτσχάιμερ: Πώς μπορούμε να διατηρήσουμε τη διανοητική μας υγεία ενώ μεγαλώνουμε. Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 20 Απριλίου 2018 και ώρα 7:30 μ.μ., στην «Αίθουσα Κ. Κατσάρη» του Μεγάρου της Ε.Η.Μ. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Μαρ12

Διάλεξη με θέμα: Δυό χρόνια προσφυγικό στην Ήπειρο

Η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών οργανώνει τη Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2018 και ώρα 7 μ.μ., στην «Αίθουσα Κ. Κατσάρη» του Μεγάρου της, διάλεξη με θέμα: Δυό χρόνια προσφυγικό στην Ήπειρο

Πρόγραμμα
α) Χαιρετισμός Προέδρου Ε.Η.Μ.
β) Χαιρετισμός εκπροσώπου Ύπατης Αρμοστείας ΟΗΕ κ. Rondrigo de la Bara
γ) Μιλτιάδης Κλάπας, Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής. Το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα στην Ελλάδα
δ) Φίλιππας Α. Φίλιος, Συντονιστής Κέντρων υποδοχής Κατσικά και Αγίας Ελένης Ιωαννίνων: Η εμπειρία μου από τις δομές
ε) Στάθης Παπασταθόπουλος, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος ΦΠΨ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: Εκπαιδευτικές πρακτικές έναρξης μη τυπικής εκπαίδευσης προσφύγων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
ζ) Παντελής Κολόκας, Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων: Τοπική αυτοδιοίκηση: πρόσφυγες και κοινωνία
Θα αισθανθούμε ιδιαίτερη χαρά, αν παρευρεθείτε.

Μαρ7

Διάλεξη με τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Ιερόθεο

Η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών οργανώνει την Τετάρτη, 7 Μαρτίου 2018 και ώρα 7.00 μ.μ., στην «Αίθουσα Κ. Κατσάρη» του Μεγάρου της, διάλεξη με ομιλητή τον Σεβ. Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο και θέμα Δερμάτινοι χιτώνες: αναφορά στη βιολογική ζωή, την ασθένεια, τα γηρατειά, το θάνατο.Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Μαρ3

Μουσική εκδήλωση με τίτλο Νέοι Καλλιτέχνες Ερμηνεύουν

Η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών οργανώνει το Σάββατο, 3 Μαρτίου 2018 και ώρα 7.30 μ.μ. , στην «Αίθουσα Κ. Κατσάρη» του Μεγάρου της, μουσική εκδήλωση με τίτλο Νέοι Καλλιτέχνες Ερμηνεύουν. Μαθητές από Ωδεία της Ηπείρου παρουσιάζουν έργα Bach, Mozart, Beethoven, Beriot, Faure, Debussy, Khachaturian κ.α. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Φεβ26

Eκδήλωση με αφορμή την έκδοση βιβλίου του Κωνσταντίνου Σπ. Στάϊκου

Το Ίδρυμα Μελετών Ιονίου και Αδριατικού Χώρου διοργανώνει την Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018, ώρα 7.00 μμ., στην «Αίθουσα Κ. Κατσάρη» του Μεγάρου της Ε.Η.Μ. εκδήλωση, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του Κωνσταντίνου Σπ. Στάϊκου, Η Πνευματική Πορεία του Γένους με όχημα το χειρόγραφο και το έντυπο βιβλίο. 13ος αι.-μέσα 16ος αι. και θέμα: «Πνευματικές διοδεύσεις από τα μέσα του 13ου αι. έως τα μέσα του 16ου αι. με σηματωρούς ελληνικά χειρόγραφα και παλαίτυπα». Ομιλητής: Ο Καθηγητής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Κωνσταντίνος Θ. Πέτσιος. Θα εκτεθούν σπάνιες εκδόσεις της περιόδου της Ιταλικής Αναγέννησης. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη

Φεβ24

Μουσική εκδήλωση με το έργο «Dichterliebe» (Ο Έρωτας του ποιητή)

Μια ιδιαίτερη μουσική εκδήλωση θα λάβει χώρα το Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2018, 7:30 μ.μ. στην «Αίθουσα Κ. Κατσάρη» του Μεγάρου της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών. Πρόκειται για το έργο «Dichterliebe» (Ο Έρωτας του ποιητή), το οποίο αφορά στα μελοποιημένα από τον R. Schumann ποιήματα του Η. Heine. Ερμηνεύουν: Ελευθέριος Καραγιάννης, κλαρινέτο (μεταγραφή του έργου), Γεωργία Αναστάση, πιάνο, και Βικτωρία Καπλάνη, ανάγνωση-μετάφραση-επιμέλεια. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Φεβ12

Εκδήλωση με θέμα: «Θεσσαλονίκη - Ιωάννινα: δύο αδελφές πόλεις»

Τη Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου και ώρα 7 μ.μ., στην «Αίθουσα Κ. Κατσάρη» του Μεγάρου της Ε.Η.Μ., με την ευκαιρία του εορτασμού των 105 χρόνων από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα: «Θεσσαλονίκη - Ιωάννινα: δύο αδελφές πόλεις» .

Μία ιστορική αναδρομή, στην περίοδο του τέλους της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, στις δύο πόλεις, βασισμένη στα βιβλία: 1) Μ. Κόντζογλου, «Οι Μαγεμένες Las Incantadas», εκδ. Μεταίχμιο, 2017. 2) G. Chantepleure, «Η Πολιορκημένη πόλη ». Δύο καστροπολιτείες, με το νερό στα πόδια τους, αγαπητοί προορισμοί περιηγητών, πόλεις που υμνήθηκαν για την ομορφιά τους, πόλεις Μαρτύρων και Αγίων. Πόλεις που κατοικήθηκαν από Χριστιανούς, Μουσουλμάνους και Εβραίους, οι οποίοι συνυπήρξαν επί αιώνες και συνεργάστηκαν. Δύο βιβλία που ευωδιάζουν το άρωμα της αγάπης για τη λευτεριά, των καρτερικών ηρώων με τις ελληνικές καρδιές, που τις φύλαξαν για την Ελλάδα.

Ομιλήτριες θα είναι : η κ. Μαίρη Κόντζογλου, συγγραφέας, και η κ. Ευαγγελία Στάμου φιλόλογος. Θα ακουστούν τραγούδια ελληνικά και εβραϊκά της εποχής εκείνης. Στο χώρο της εκδήλωσης το βιβλιοπωλείο «ΧΑΡΤΕΞ» θα διαθέτει το βιβλίο της κ. Μ. Κόντζογλου, «Οι Μαγεμένες Las Incantadas». Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Φεβ2

Διάλεξη του κου Γ. Μπαμπινιώτη με θέμα - Η κατάκτηση της μητρικής γλώσσας

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών οργανώνουν, την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 7:00 μ.μ., στην «Αίθουσα Κ. Κατσάρη» του Μεγάρου της Ε.Η.Μ., διάλεξη με ομιλητή τον καθηγητή κ. Γ. Μπαμπινιώτη, Πρόεδρο της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, με θέμα: Η κατάκτηση της μητρικής γλώσσας.

Πρόταση διδασκαλίας της γλώσσας στο σχολείο βάσει του νέου βιβλίου «Σύγχρονη Σχολική Γραμματική για όλους». Ο καθηγητής Μπαμπινιώτης ερεύνησε, μελέτησε και ανέλυσε επιστημονικά την ελληνική γλώσσα στη διαχρονία της, αναδεικνύοντας εντός και εκτός Ελλάδος τη συνέχεια, την οικουμενικότητα και την καλλιέργεια της ελληνικής γλώσσας. Αξιοποιώντας τις μεθόδους και τα διδάγματα της σύγχρονης γλωσσολογίας έδωσε έμφαση στη διδασκαλία της γλώσσας στην εκπαίδευση και στη σχέση γλωσσολογίας και λογοτεχνίας. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Ιαν13

Ρεσιτάλ πιάνου

Η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών διοργανώνει ρεσιτάλ πιάνου με τον Λάμπη Βασιλειάδη και τίτλο:«Ρομαντικός Έρωτας». Μια περιήγηση στις φάσεις του Ρομαντικού Έρωτα μέσα από τα έργα των Bach, Rachmaninoff, Wagner, Tschaikofsky, Liszt, Kreisler, Pletnev και Chopin. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 13 Ιανουαρίου, 7:30 μ.μ. στην «Αίθουσα Κ. Κατσάρη» του Μεγάρου της Ε.Η.Μ. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.