Εκδηλώσεις της ΕΗΜ

Δεκ28

Eκδήλωση με θέμα: Μνήμη Σωτηρίου Δ. Τάττη, Πρωτοψάλτη Ιωαννίνων.

Η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών, με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από της γεννήσεως του Σωτηρίου Δ. Τάττη, οργανώνει εκδήλωση με θέμα: Μνήμη Σωτηρίου Δ. Τάττη, Πρωτοψάλτη Ιωαννίνων.Θα μιλήσουν ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος και ο πρωτοπρεσβύτερος π. Λάμπρος Τσιάρας, Γεν. Αρχιερ. Επίτροπος της Μητροπόλεως Ιωαννίνων. Ο χορός του συλλόγου «Ενδόφωνον» με χοράρχη τον κ. Σπυρίδωνα Υφαντή, τ. Πρωτοψάλτη Ιωαννίνων, θα ψάλει μέλη του τιμωμένου. Η Εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου και ώρα 6.00 μ.μ. στην «Αίθουσα Κ. Κατσάρη» του Μεγάρου της Ε.Η.Μ. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Δεκ17

Ρεσιτάλ Πιάνου της Ντιάνας Βρανούση με τίτλο: Μουσικές Πολυχρωμίες.

Η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών οργανώνει το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 7.30΄ μ.μ., στην «Αίθουσα Κ. Κατσάρη» του Μεγάρου της Ρεσιτάλ Πιάνου της Ντιάνας Βρανούση με τίτλο: «Μουσικές Πολυχρωμίες». Θα ερμηνεύσει έργα των: Satie, Fauré, Prokofiev, Poulenc, Θεοδωράκη, Rota, Joplin. Τα έργα σχολιάζει με προβολή εικόνων ο κριτικός και ιστορικός μουσικής Γιώργος Μονεμβασίτης. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Δεκ14

Eκδήλωση με θέμα:Η συμβολή του Κωνσταντίνου Φρόντζου και της Ε.Η.Μ. στην ίδρυση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών και το Ίδρυμα Μελετών Ιονίου και Αδριατικού Χώρου, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από τον θάνατο του ιδρυτού και προέδρου τους Κωνσταντίνου Φρόντζου διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα: Η συμβολή του Κωνσταντίνου Φρόντζου και της Ε.Η.Μ. στην ίδρυση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Ομιλητής: Κωνσταντίνος Θ. Πέτσιος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Αντιπρόεδρος της Ε.Η.Μ. και του ΙΜΙΑΧ. Προλογίζει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθηγητής κ. Γεώργιος Καψάλης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 7.00 μ.μ., στην «Αίθουσα Κ. Κατσάρη» του Μεγάρου της Ε.Η.Μ. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Δεκ12

Διάλεξη με θέμα τις ψυχολογικές προσεγγίσεις σε αιματολογικές κακοήθειες.

Η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών και η Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ολοκληρώνουν τη σειρά διαλέξεων κοινωνικού - ιατρικού περιεχομένου στο πεδίο της Αιματολογίας, με την διάλεξη του κ. Δημητρίου Δαμίγου, Επίκουρου Καθηγητή Ιατρικής Ψυχολογίας του Τμήματος Ιατρικής, με θέμα: «Ψυχολογικές προσεγγίσεις σε αιματολογικές κακοήθειες». Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 7.00 μ.μ., στην «Αίθουσα Κ. Κατσάρη» του Μεγάρου της ΕΗΜ.

Νοε28

Διάλεξη της κ. Ελένης Καψάλη,με θέμα:Διάγνωση και αντιμετώπιση οξειών λευχαιμιών.

Η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών και η Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συνδιοργανώνου, στα πλαίσια της σειράς διαλέξεων κοινωνικού - ιατρικού περιεχομένου στο πεδίο της Αιματολογίας, διάλεξη της κ. Ελένης Καψάλη, Επίκουρης Καθηγήτριας Παθολογίας-Αιματολογίας του Τμήματος Ιατρικής, με θέμα: «Διάγνωση και αντιμετώπιση οξειών λευχαιμιών». Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 7.00 μ.μ., στην «Αίθουσα Κ. Κατσάρη» του Μεγάρου της ΕΗΜ.

Νοε25-27

Σεμινάρια πιάνου - Ρεσιτάλ πιάνου.

Η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών οργανώνει το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 7.30΄ μ.μ. , στην «Αίθουσα Κ. Κατσάρη» του Μεγάρου της Ρεσιτάλ Πιάνου με τους Νίκο Λαβασά και Άννα Αλβίζου . Θα ερμηνεύσουν έργα των: Chopin, Tchaikovsky, Smetana, Ravel Prokofiev. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Νοε23

Εκδήλωση παρουσίασης και ενημέρωσης του Λαγραφικού Κ. Φρόντζος

Η Ε.Η.Μ. και το Ι.Μ.Ι.Α.Χ. προσκαλεί όλους εσάς, τους κατοίκους , τους φοιτητές και τους επισκέπτες της πόλης μας, σε μία επίσκεψη γνωριμίας με το Λαογραφικό Μουσείο "Κ. Φρόντζος" , στην οδό Μιχαήλ Αγγέλου 42 ,την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου, από τις 5 το απόγευμα ως τις 8 το βράδυ. Θα γίνει ξενάγηση σους χώρους του Μουσείου και ενημέρωση για τα εκπαιδευτικά προγράμματα που γίνονται σ' αυτό. Θα έχουμε την τιμή και την χαρά να σας καλωσορίσουμε και να μοιραστούμε μαζί σας σκέψεις και ιδέες για περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του Μουσείου. Τέλος, θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε, ή και να αγοράσετε, στο νεοσυσταθέν πωλητήριο του Μουσείου, χειροποίητα κοσμήματα, εσάρπες με σχέδια από τα αυθεντικά μουσειακά εκθέματα καθώς και διακοσμητικά και εποχιακά αντικείμενα, παλιές ταχυδρομικές κάρτες, τις εκδόσεις της Ε.Η.Μ, και του ΙΜΙΑΧ κ.λ.π. και να προμηθευτείτε, σε πολύ καλές τιμές, μοναδικά και ιδιαίτερα δώρα.

Νοε9

Διάλεξη με θέμα:Μετάγγιση αίματος - Μεταμόσχευση μυελού των οστών.

Στη σειρά διαλέξεων κοινωνικού-ιατρικού περιεχομένου (πεδίο Αιματολογίας) που συνδιοργανώνουν η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών και η Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, θα μιλήσει η Διευθύντρια του Τμήματος Αιμοδοσίας του Περιφερειακού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων κ. Ελευθερία Ζερβού με θέμα: «Μετάγγιση αίματος - Μεταμόσχευση μυελού των οστών»

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 7:00μ.μ.στην «Αίθουσα Κ. Κατσάρη» του Μεγάρου της Ε.Η.Μ. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Νοε7

Επιστημονική Συνάντηση - Για την τουρκοκρατούμενη Ήπειρο.

Το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών οργανώνουν στις 7 Νοεμβρίου και ώρα 18.30 μ.μ. στην «Αίθουσα Κ. Κατσάρη» του Μεγάρου της ΕΗΜ, Παρασκευοπούλου 4, Ιωάννινα την Επιστημονική Συνάντηση Για την τουρκοκρατούμενη Ήπειρο.

Αφορμή της Συνάντησης είναι η έκδοση και η παρουσίαση του βιβλίου της Γιούλης Ευαγγέλου, Σταυροπήγια και εξαρχίες σε σχέση αλληλεξάρτησης. Η περίπτωση της μονής Θεοτόκου Γηρομερίου (16ος-19ος αι.). Ομιλητές οι Μάχη Παΐζη-Αποστολοπούλου, Κωνσταντίνος Π. Βλάχος, Ζήσης Μελισσάκης, Ιωάννης Χουλιαράς. Απόλογος από την συγγραφέα Γιούλη Ευαγγέλου. Συντονίζει ο Δ. Γ. Αποστολόπουλος.

Οκτ29

Ρεσιτάλ για φλάουτο και πιάνο με τους Ρία Γεωργιάδου και Sven Birch.

Η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών οργανώνει το Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 7.30΄ μ.μ., στην «Αίθουσα Κ. Κατσάρη» του Μεγάρου της ρεσιτάλ για φλάουτο και πιάνο με τους Ρία Γεωργιάδου και Sven Birch. Θα ερμηνεύσουν έργα των: J. N. Hummel, C. Nielsen, Δ. Οικονόμου, T. Takemitsu και C. Reinecke.

Οκτ25

Διάλεξη με θέμα Θρομβωτικά Νοσήματα - Νέες θεραπευτικές προκλήσεις.

Η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών και η Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων διοργανώνουν σειρά διαλέξεων κοινωνικού - ιατρικού περιεχομένου στο πεδίο της Αιματολογίας, και σας προσκαλούν να παρακολουθήσετε την πρώτη διάλεξη με εισηγήτρια την κ. Σταυρούλα Τσιάρα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με θέμα: «Θρομβωτικά Νοσήματα. Νέες θεραπευτικές προκλήσεις». Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 7:00 μ.μ., στην «Αίθουσα Κ. Κατσάρη» του Μεγάρου της Ε.Η.Μ. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Οκτ5

Διάλεξη με θέμα την αναιμία.

Η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών και η Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων διοργανώνουν σειρά διαλέξεων κοινωνικού-ιατρικού περιεχομένου στο πεδίο της Αιματολογίας, και σας προσκαλούν να παρακολουθήσετε την πρώτη διάλεξη με εισηγητή τον κ. Κωνσταντίνο Μπουραντά, Ομότιμο Καθηγητή του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με θέμα: «Αναιμία». Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 7.00΄μ.μ., στην «Αίθουσα Κ. Κατσάρη» του Μεγάρου της (Παρασκευοπούλου 4). Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Οκτ1

Ρεσιτάλ τραγουδιού.

Η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών οργανώνει το Σάββατο, 1 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 7.30΄μ.μ., στην «Αίθουσα Κ. Κατσάρη» του Μεγάρου της (Παρασκευοπούλου 4), ρεσιτάλ τραγουδιού με τους Λένια Ζαφειροπούλου- μεσόφωνος και Andrej Hovrin στο πιάνο. Οι καλλιτέχνες θα ερμηνεύσουν το μουσικό θέμα Franz Schubert:Κύκνειο Άσμα και τέσσερα τραγούδια για το νερό..

Ιου8

Διάλεξη με θέμα: Γονιδιακή Θεραπεία, Προβλήματα, Επιτεύγματα και Προοπτικές.

Η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών και η Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, οργανώνουν την Τετάρτη, 8 Ιουνίου 2016 και ώρα 7.30΄μ.μ., στην «Αίθουσα Κ. Κατσάρη» του Μεγάρου της (Παρασκευοπούλου 4), διάλεξη με ομιλήτρια την κ. Αγλαΐα Αθανασιάδου, Ομότιμη Καθηγήτρια του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, με θέμα: Γονιδιακή Θεραπεία, Προβλήματα, Επιτεύγματα και Προοπτικές. Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Μαϊ30

Oμιλία με θέμα: Οδεύοντας προς την Άλωση με παρακαταθήκη τη δόξα.

Η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών, με την ευκαιρία της επετείου της Αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως, οργανώνει τη Δευτέρα, 30 Μαΐου 2016 και ώρα 7.30 μ.μ., στην «Αίθουσα Κ. Κατσάρη» του Μεγάρου της, ομιλία του κ. Παναγιώτη Αντωνόπουλου, Καθηγητή Βυζαντινής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με θέμα: Οδεύοντας προς την Άλωση με παρακαταθήκη τη δόξα.

Μαϊ18

Έκθεσης Φωτογραφίας «Περιδιαβαίνοντας» της Αγνής Λ. Παπαβρανούση.

Η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών και το Ίδρυμα Μελετών Ιονίου και Αδριατικού Χώρου σας προσκαλούν στα εγκαίνια της Έκθεσης Φωτογραφίας «Περιδιαβαίνοντας» της Αγνής Λ. Παπαβρανούση, την Τετάρτη 18 Μαΐου 2016 και ώρα 19.00 στο Λαογραφικό Μουσείο «Κώστας Φρόντζος» (Μιχαήλ Αγγέλου 42).

Διάρκεια έκθεσης: 18 – 27 Μαΐου 2016. Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή: 09.00-14.00 Δευτέρα και Τετάρτη: 9.00-14.00 και 17.30-20.00

Μαϊ9-19

Έκθεση φωτογραφίας στα πλαίσια της ενημερωτικής εκστρατείας ΑΠΟΚΑΛΥΨΤΕ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΣΑΣ.

ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΑΠΟΚΑΛΥΨΤΕ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΣΑΣ», ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΩΣ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΡΜΑΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ, ΟΠΩΣ Η ΨΩΡΙΑΣΗ ΚΑΙ Η ΚΝΙΔΩΣΗ, ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΜΕΡΑ ΤΗΣ ΡΟΥΛΑΣ ΡΕΒΗ, ΟΠΟΥ ΓΝΩΣΤΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ , ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΨΩΡΙΑΣΗ ΚΑΙ ΚΝΙΔΩΣΗ.

Η ΕΚΘΕΣΗ ΘΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ 4, (ΕΙΣΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΛΙΘΑΡΙΤΣΙΑ, ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ), ΑΠΟ 9/5 ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 19/5/2016 ΚΑΙ ΩΡΕΣ 09.00-13.00 ΚΑΙ 17.00-20.00 (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΚΑΙ Σ/Κ). ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Μαϊ17

Διάλεξη με θέμα Εγκέφαλος, συμπεριφορά και εξέλιξη.

Η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών και η Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, οργανώνει την Παρασκευή, 13 Μαΐου 2016 και ώρα 7.30΄μ.μ., στην «Αίθουσα Κ. Κατσάρη» του Μεγάρου της (Παρασκευοπούλου 4), διάλεξη με ομιλητή τον κ. Γεώργιο Παξινό, Καθηγητή Ιατρικής Σχολής στο University of New South Wales της Αυστραλίας και αντεπιστέλλοντος μέλους της Ακαδημίας Αθηνών, με θέμα: Εγκέφαλος, συμπεριφορά και εξέλιξη. Θα ακολουθήσει παρουσίαση του βιβλίου του ομιλητή με τίτλο «Κατ’ εικόνα» και ελεύθερη συζήτηση με το κοινό.

Απρ13

Εγκαίνια Έκθεσης παιδικής δημιουργίας στο Λαογραφικό Μουσείου "Κ. ΦΡΟΝΤΖΟΣ"

Η Ε.Η.Μ. και το Ι.Μ.Ι.Α.Χ. σας προσκαλεί την Τετάρτη, 13 Απριλίου 2016 στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Λαογραφικού Μουσείου "Κ. ΦΡΟΝΤΖΟΣ" στα εγκαίνια της «Έκθεσης παιδικής δημιουργίας». Οι μικροί αλλά και μεγαλύτεροι μαθητές της περιοχής μας, ζωγράφισαν κατασκεύασαν γλυπτά και όχι μόνο, αφού παρακολούθησαν το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα "ΑΠΟ ΤΟ ΣΙΤΑΡΙ ΣΤΟ ΨΩΜΙ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ". Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 13 Μαϊου.

Απρ13

Διάλεξη:Η Ήπειρος κατά τη ρωμαϊκή εποχή

Η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών, στο πλαίσιο της σειράς εκδηλώσεων «Ήπειρος- Αρχαιολογία και Τέχνη», οργανώνει την Τετάρτη, 13 Απριλίου 2016 και ώρα 8 μ.μ., στην «Αίθουσα Κ. Κατσάρη» του Μεγάρου της, διάλεξη του κ. Νικολάου Κατσικούδη, Αναπληρωτή Καθηγητή της Ιστορίας της Τέχνης της Κλασικής Αρχαιότητας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με θέμα: «Η Ήπειρος κατά τη ρωμαϊκή εποχή».

Απρ8-9

Β΄ Πανηπειρωτικό Συνέδριο

Η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών (Ε.Η.Μ), και το Ίδρυμα Μελετών Ιονίου και Αδριατικού Χώρου (ΙΜΙΑΧ), με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 300 χρόνων από της γεννήσεως του Ευγενίου Βούλγαρη, κορυφαίου Διδασκάλου του Γένους, διοργανώνει στα Ιωάννινα, την 8 και 9 Απριλίου 2016, το Β΄ Πανηπειρωτικό Συνέδριο με θέμα: « Η πνευματική κίνηση στα Ιωάννινα τον 18ο αι. και η παρουσία του Ευγενίου Βούλγαρη».

Επιδίωξη του Συνεδρίου είναι να αναδειχθούν ερευνητικά όψεις των πνευματικών δρωμένων κατά τον 18ο αιώνα στα Ιωάννινα με επίκεντρο το πολύπλευρο έργο - φιλοσοφικό, θεολογικό, επιστημονικό - και τη πολύπτυχη διδασκαλία του Ευγενίου Βούλγαρη.

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα αρχίσουν την Παρασκευή, 8 Απριλίου και ώρα 6 μ.μ., α ολοκληρωθούν δε το βράδυ του Σαββάτου, 9 Απριλίου.

Πρόγραμμα συνεδρίου

Απρ2

Ρεσιτάλ πιάνου των Ιωάννη Ντακούμη και Χριστιάννας Παππά

Η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών, οργανώνει τo Σάββατο, 2 Απριλίου 2016 και ώρα 8 μ.μ. , στην «Αίθουσα Κ. Κατσάρη» του Μεγάρου της, ρεσιτάλ πιάνου των Ιωάννη Ντακούμη και Χριστιάννας Παππά. Θα ερμηνεύσουν έργα των: Bach, Beethoven, Chopin...

Πρόγραμμα εκδήλωσης

Μαρ30

Διάλεξη με θέμα: «Η λατρεία στην Αρχαία Ήπειρο»

Η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών, στο πλαίσιο της σειράς εκδηλώσεων «Ήπειρος - Αρχαιολογία και Τέχνη», οργανώνει την Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2016 και ώρα 7 μ.μ. , στην «Αίθουσα Κ. Κατσάρη» του Μεγάρου της, διάλεξη της κας Χρυσηίδος Τζουβάρα-Σούλη , Καθηγήτριας Κλασικής Αρχαιολογίας, με θέμα: «Η λατρεία στην Αρχαία Ήπειρο»

Μαρ9

Διάλεξη με θέμα: Νομισματική κυκλοφορία και παραγωγή νομίσματος στην Ήπειρο κατά την Κλασική Αρχαιότητα.

Η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών, στο πλαίσιο της σειράς εκδηλώσεων «Ήπειρος - Αρχαιολογία και τέχνη», οργανώνει την Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2016 και ώρα 7 μ.μ., στην «Αίθουσα Κ. Κατσάρη» του Μεγάρου της, διάλεξη της Κοσμήτορος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Κατερίνης Λιάμπη, Καθηγήτριας Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας, με θέμα: Νομισματική κυκλοφορία και παραγωγή νομίσματος στην Ήπειρο κατά την Κλασική Αρχαιότητα.

Μαρ6

Ρεσιτάλ τραγουδιού της Galina Knysh.

Η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών οργανώνει την Κυριακή, 6 Μαρτίου 2016 και ώρα 7.30 μ.μ., στην «Αίθουσα Κ. Κατσάρη» του Μεγάρου της, ρεσιτάλ τραγουδιού με την Galina Knysh (στο πιάνο συνοδεύει ο Αλέξανδρος Dolidze). Θα ερμηνεύσουν έργα των Χατζηδάκη, Listov, Varlamov, Rimskiy-Korsakov. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη

Φεβ28

Ρεσιτάλ βιολιού και κιθάρας με τους Κωνσταντίνο Λεοντάρη και Αλέξη Μπάγια.

Η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών οργανώνει την Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 7.30 μ.μ., στην «Αίθουσα Κ. Κατσάρη» του Μεγάρου της, ρεσιτάλ βιολιού και κιθάρας με τους: Κωνσταντίνο Λεοντάρη - βιολί και Αλέξη Μπάγια - κιθάρα.Θα ερμηνεύσουν έργα των Locatelli, Paganini, Sor, Call και Piazzolla.Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη

Φεβ24

Διάλεξη με θέμα: Η Ήπειρος κατά τους Ιστορικούς Χρόνους.

Η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών, στα πλαίσια της σειράς εκδηλώσεων «Ήπειρος-Αρχαιολογία και Τέχνη», οργανώνει την Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 7 μ.μ., διάλεξη της κ. Κωνσταντίνας Γραβάνη - Κατσίκη, Καθηγήτριας Κλασσικής Αρχαιολογίας, με θέμα: Η Ήπειρος κατά τους Ιστορικούς Χρόνους.

Φεβ15

Διάλεξη με θέμα: «Όψεις της βίας: Η επιθετικότητα στο σχολικό περιβάλλον»

Η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών, η Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το Παρατηρητήριο πρόληψης Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Ηπείρου, σας προσκαλούν να παρακολουθήσετε τη διάλεξη του κ. Δημήτρη Δαμίγου, Επίκουρου Καθηγητή Ιατρικής Ψυχολογίας με θέμα: «Όψεις της βίας: Η επιθετικότητα στο σχολικό περιβάλλον» Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016 στην «Αίθουσα Κ. Κατσάρη» του Μεγάρου της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών (Παρασκευοπούλου 4) και ώρα 18:30, θα ακολουθήσει δε συζήτηση.

Φεβ3

Διάλεξη με θέμα:Η Ήπειρος κατά την Προϊστορική Εποχή

Η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών, στα πλαίσια της σειράς εκδηλώσεων «Ήπειρος-Αρχαιολογία και Τέχνη», οργανώνει την Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 7 μ.μ., στην «Aίθουσα K. Kατσάρη» του Mεγάρου της, διάλεξη του Δρ. Κ. Ι. Σουέρεφ, Προϊσταμένου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ν. Ιωαννίνων, με θέμα: Η Ήπειρος κατά την Προϊστορική Εποχή

Ιαν20

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ Β΄ ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ Α΄

Η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών (Ε.Η.Μ.), και το Ίδρυμα Μελετών Ιονίου και Αδριατικού Χώρου (ΙΜΙΑΧ), τιμώντας την 300η επέτειο (1716 - 2016) της γέννησης του Νεοέλληνα στοχαστή Ευγενίου Βούλγαρη, οργανώνουν το Β΄ Πανηπειρωτικό Συνέδριο με θέμα: Η πνευματική κίνηση στα Ιωάννινα τον 18ο αι. και η παρουσία του Ευγενίου Βούλγαρη (Ιωάννινα, Ε.Η.Μ. 5-7 Απριλίου 2016)

Επιδίωξη του Συνεδρίου είναι να αναδειχθούν ερευνητικά όψεις των πνευματικών δρωμένων κατά τον 18ο αιώνα στα Ιωάννινα, με επίκεντρο το πολυσχιδές έργο - φιλοσοφικό, θεολογικό, επιστημονικό - και τη ρηξικέλευθη διδασκαλία του Βούλγαρη, η οποία αναδιέταξε το πεδίο της λογιοσύνης όχι μόνον της πόλης των Ιωαννίνων, αλλά και του Νεότερου Ελληνισμού. Καταληκτική ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος και υποβολής τίτλου ανακοίνωσης στην Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου (Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών, Παρασκευοπούλου 5, 454 44 Ιωάννινα, τηλ. 26510 25 233, ηλεκτρονική διεύθυνση: ehm@otenet.gr). είναι η 20η Ιανουαρίου 2016.

Ιαν15

Παρουσίαση βιβλίου του Σταυρου Ντάγιου

Παρουσίαση βιβλίου του Σταυρου Ντάγιου, με τίτλο Ελλάδα και Αλβανία (50 χρόνια αμοιβαίας δυσπιστίας). Παρασκευή 15 Ιανουαρίου και ώρα 18:00 στην Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών, Παρασκευοπούλου 5.